Շաբաթ, 2024-04-27, 0:50 AM

KARABAKH LIFE

Main | Registration | Login
Welcome Гость
RSS
Меню сайта
ՄՏՆԵԼ
Block title
ԳՈՎԱԶԴ
ԳՈՎԱԶԴ
Block title
Block content
ՓՆՏՐԵԼ



ԱՐՑԱԽՅԱՆ ԽՈՀԱՆՈՑ



ԱՐՑԱԽՅԱՆ ԽՈՀԱՆՈՑ
Դեռևս հին ժամանակներից ադաթ(ավանդույթ) կար` Ճաշերն անվանել ըստ դրանց բաղադրատոմսի մեջ մտնող բանջարի կամ մրգի:
Օրինակ, Փիրփոտ (նաև`Փիփերթ) - ասել է թե Փիրփոտով ջրիկ կերակուր, որի բաղադրության մեջ մտնում է կարտոֆիլ, սխտոր,կինձ: 

Ավելուկ(Իվիլյուկ)
Բուղլամա-գոլորշու` շալքի մեջ եփած միս 
Բռնավ (դդում) լոբի` երկուսն էլ կանաչ, կիսա-եփած, կիսա-տապակած
Բռնի (դդում) տապակա
Բռնի (դդում` չոր) - կաթնավ , մեղրավ իփած
Բռնի (դդում)- խրավված
Դըռի լոբի (Չոր լոբի)
Դոլմա
Եղածու = յուղուծու
Եղապատառ
Զկըռթթո
Թալ - եփած և համեմունքներով տապակած
Թանավ = Թընըխաշու
Թթո - խար թութավ, թրթնջուկավ, սզնավ , քուլըխնձորավ
Թթուվավ լոբի
Լոբի(լուբաճաշ)
Լուբըխաշու
Լուբըշորվա
Խաշ
Խաշած ծու(սուղանավ, տախտեղավ)
Խաշլամա
Խաշիլ
Խաշու 
Խավեծ
Խնջըլոզ
Խրաված թոք
Խրաված(խորոված) -տավարի, ոչխարի, այծի, խոզի մսից,
                վայրի, ընտանի թռչունների, վայրի 
                կենդանիների մսից , ձկան, կարտոֆիլի,
                լոլիկի, սնկի, սմբուկի, ձնեբեկի և այլն:

Ծնեփակ - խաշու, իփած, լշտրակավ(լոշտակ)
Ծտըխաշու
Ծուկուն - խաշած, տըպակած , խրաված
Կաթնավ ճաշ
Կաճապ
Կարտոշկա (կարտոֆիլ)- իփած , խրաված , տպակած
Կթնփրթուշ
Կլոլակ
Կճեխաշ(կճուճախաշ)
Կտորեճ
Կուրկուտավ շորվա - մսավ, առանց մես
Կուրկուտավ ճաշ
Կուրկուտ
Հալվա
Հավ - փորը լցած շինած
Հեռածած
Հունըթթո
Ճլմբոր
Ճմոռ
Ճուտաճուր
Մածուն
Մծնիրես
Մծնըփրթուշ
Մհասուրաթթո
Մոշաթթո
Մոշաճմոռ
Շախկամ 
Շիլա
Շփոթ
Ողորմա
Պամիդորավ լոբի
Պամիդորավ յուղուծու
Պուտ
Սիսեռնավ ճաշ
Սիսեռնավ շորվա
Սպանաղ
Սովուզ
Տապակած կանաչ լոբի
Տապակած չոր լոբի
Տհալ
Ուտեմտիտեմ (Օտիմտիտիմ)
Փթրոկ
Փլավ
Փուրփուտ
Քաշովի (պրինձավ ճաշ)
Քաչալ խաշու
Քյլնգյոշ